FORGOT YOUR DETAILS?

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΩΝ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗΣ ΕΠΙΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΟΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΠΑΤΡΙΚΗ ΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΗ & ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ ΤΗΝ 30-04-2023

(ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΡΩΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ κ.ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΣΧΑΛΗ)

 viber_image_2023-05-11_10-05-54-158

 

* ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΥΣΙΚΟΣ: ΣΉΜΕΡΑ ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΤΟΠΙΤΕΣ ΜΑΣ, ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΕΟΦΡΑΣΤΟ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΣΧΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ, ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗΣ ΕΠΙΓΡΑΦΗΣ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΟΥΣΟΥΡΓΩΝ.

* ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΣΧΑΛΗ κ. ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ & ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ, ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ, ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΗΣ, ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ. Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΕΛΕΤΗ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΙΣΤΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ «ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ».

 

* ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΕΡΟΛΙΟΛΙΟΣ: Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΕΧΕΙ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ, ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΑΣ ΕΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ. ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙ΄ΑΥΤΟ.

 

Με την τιμητική παρουσία του πατέρα Άγγελου της ενορίας Αγ. Νικολάου Λιτοχώρου, του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Ευάγγελου Γερολιόλιου, της εκπροσώπου του κ. Διονύση Πασχάλη, Προέδρου του Ομώνυμου Κοινωφελούς Ιδρύματος, δικηγόρου κ. Ιωάννας Παπαδιαμαντή, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου – Ολύμπου κ. Ουρανίας Κατσαμάκα, του Αντιδημάρχου Λιτοχώρου κ. Δημήτρη Πατσιαρίκα, της Αντιδημάρχου Παιδείας και Τουρισμού κ. Σοφίας Ζουρζούρα, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας κ. Ευστράτιου Κυριακάκη, του εκπροσώπου του βουλευτή Πιερίας κ. Ξενοφώντα Μπαραλιάκου, της εκπροσώπου του βουλευτή Πιερίας κ. Σάββα Χιονίδη, του Αντγου εα Νικολάου Δερβίση, προέδρων και εκπροσώπων πολιτιστικών φορέων, πρώην Προέδρων της Δημοτικής Χορωδίας «ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ», μελών αυτής, καθώς και πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερα σεμνή τελετή αποκαλυπτηρίων της καθ’ όλα άριστης μαρμάρινης επιγραφής, στο χώρο όπου ήταν η πατρική οικία των μουσουργών Ιωάννη και Θεόφραστου Σακελλαρίδη, στο Λιτόχωρο.

 

Η χορωδός μας, παιδαγωγός κ. Βασιλική Μπελέμη, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και προέβαινε στην ανακοίνωση των ενοτήτων του προγράμματος της τελετής. Στην αρχή τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, εις μνήμην των μουσουργών Ιωάννη & Θεόφραστου Σακελλαρίδη καθώς και των οικείων τους από τον πατέρα Άγγελο.

 

Η κ. Ι. Παπαδιαμαντή, ο Δήμαρχος Ευ. Γερολιόλιος και ο Πρόεδρος της Χορωδίας κ. Π.Χρυσικός, προέβησαν στα αποκαλυπτήρια εγκαίνια της μαρμάρινης επιγραφής, εις μνήμην Ιωάννη και Θεόφραστου Σακελλαρίδη, που ήταν καλυμμένη με την ελληνική σημαία, η οποία αφού διπλώθηκε υποδειγματικά από δύο κορίτσια της Παιδικής Χορωδίας, στη συνέχεια παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Χορωδίας.

 

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο πρόεδρος της Δημοτικής Χορωδίας κ. Π. Χρυσικός, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στις προσωπικότητες των μουσουργών Ιωάννη και Θεόφραστου Σακελλαρίδη, λέγοντας χαρακτηριστικά: " Ιωάννης: εμπνευσμένος υμνωδός, μουσουργός και πρωτοψάλτης, έγραψε 85 μεγάλα έργα. Θεόφραστος: συνθέτης, αρχιμουσικός, κορυφαίος δημιουργός της ελληνικής οπερέτας, έγραψε 104 οπερέτες. Αυτούς τιμούμε σήμερα. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο κ. Διονύση Πασχάλη για τη συμπαράστασή του προς τις δράσεις της χορωδίας μας αλλά και ειδικά για τη σημερινή του ανιδιοτελή αρωγή στην κατασκευή της εν λόγω μαρμάρινης επιγραφής. Ευχαριστούμε τον καθηγητή Χρήστο Φούντο για την συνεργασία που είχαμε στην σύνταξη της επιγραφής, καθώς και τον καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Γεώργιο Τσάρα, που επιμελήθηκε όλων των λεπτομερειών της κατασκευής της μαρμάρινης επιγραφής, αλλά και στη σύνταξη μελέτης κατασκευής διδύμου γλυπτικού έργου των Ιωάννη και Θεόφραστου,  προσφορά προς τη χορωδία και τον Δήμο μας. Κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστούμεγια τη συνδρομή σας στη συντέλεση της σημερινής τελετής και σας παρακαλούμε να θέσετε σε προτεραιότητα χρηματοδότησης του γλυπτικού έργου και εμείς θα βοηθήσουμε για την ολοκλήρωση του έργου “.

 

Η = αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις του Προέδρου του Κοινωφελούς Ιδρύματος κ. Δ. Πασχάλη ιδιαίτερα στο Δήμο Δίου Ολύμπου, με τις δωρεάν μαστογραφίες σε 700 συνδημότισσές μας, την κατασκευή του ιατρείου του Πλαταμώνα, τη δωρεά τριών υπερσύγχρονων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ ΠΙΕΡΙΑΣ, καθώς και την κατασκευή των γραφείων του ΕΚΑΒ ΠΙΕΡΙΑΣ, τη δωρεά απορριματοφόρων στο Δήμο Δίου-Ολύμπου, τον εξοπλισμό του ιατρείου του αμαξοστασίου Δήμου Δίου-Ολύμπου, την ανακατασκευή αρχοντικού Γκουντέλια, τη στήριξη σε σχολεία του Δήμου μας σε πετρέλαια και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τη χορήγηση υποτροφιών σε μαθητές του Δήμου μας. Αναφέρθηκε, επίσης και στο Αλεξάνδρειο, για το οποίο είπε χαρακτηριστικά: «Το Αλεξάνδρειο έχει ανοίξει τις πύλες του εδώ και δέκα χρόνια υπό την προεδρία και τη στήριξη του κ. Δ. Πασχάλη και ανήκει σε όλους εσάς. Φιλοξενούνται δωρεάν δράσεις πολιτισμού και μεγαλειώδεις εκδηλώσεις σε διεθνές επίπεδο υπό την αιγίδα του Προέδρου. Είναι στη διάθεσή σας για την εκπόνηση δράσεων πολιτισμού». Ανακάλεσε στη μνήμη των παρισταμένων τη στήριξη του κ. Δ. Πασχάλη σε πολλούς πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς της Πιερίας και ιδίως του Λιτοχώρου, μεταξύ των οποίων και η χορωδία «ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ». Είπε χαρακτηριστικά ότι «Οι σχέσεις μας με τη δημοτική χορωδία Λιτοχώρου κρατούν από παλιά με πολλές και μεγαλειώδεις συναυλίες, διεθνούς εμβέλειας με την αρωγή του κ. Πασχάλη, που ανέδειξαν τον πολιτισμό της Πιερίας , με άριστες σχέσεις με όλα τα διοικητικά συμβούλια, τους χορωδούς, τους μουσικούς και το μαέστρο Ευθύμη Μαυρίδη. Γι΄αυτό και μόλις ο πρόεδρος κ. Χρυσικός υπέβαλε το αίτημα για την κατασκευή της μαρμάρινης επιγραφής, ο κ. Πασχάλης δήλωσε τη στήριξή του για να γίνει ότι ακριβώς ήθελε η δημοτική χορωδία Λιτοχώρου, όπως ακριβώς ήταν επιθυμητό. Και το αποτέλεσμα είναι υπέροχο, με καλαισθησία και συμβολική σημασία, καθώς κάθε φορά που θα διαβαίνουμε από το δρόμο αυτό, η μαρμάρινη επιγραφή θα μας θυμίζει τη μεγάλη μουσική παράδοση του Λιτοχώρου και τον πολιτισμό του».

 

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Δήμου Δίου-Ολύμπου Ευαγ. Γερολιόλιος, αφού αναφέρθηκε στη Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου και στους Ιωάννη και Θεόφραστο Σακελλαρίδη δήλωσε:« Πριν από 150 χρόνια ο Ιωάννης Σακελλαρίδης αρχικά και στη συνέχεια ο υιός του Θεόφραστος, παρουσίαζαν και προσέφεραν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τις άριστες συνθέσεις των έργων τους και τα ακροατήρια, τους εθαύμαζαν για τις δημιουργίες τους. Η Δημοτική μας Χορωδία αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για το Λιτόχωρο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Πρόεδρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος κ. Διονύση Πασχάλη, που βοήθησε πολλές φορές και σημαντικά το Δήμο μας, τον τόπο μας και σε καιρούς δύσκολους μας έβγαλε από αδιέξοδα».

 

Η παρουσίαση εκκλησιαστικών ύμνων του Ιωάννη Σακελλαρίδη, από τις άρτιες φωνές της χορωδίας μας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου μας Ευθύμη Μαυρίδη και με φόντο το χιονισμένο Όλυμπο, πραγματικά άγγιξαν τις καρδιές μας και μας ταξίδεψαν. Ακολούθησε μικρή δεξίωση με εδέσματα από τις κυρίες της χορωδίας μας.

 

 

viber_image_2023-05-11_10-06-54-735 viber_image_2023-05-11_10-06-50-072 viber_image_2023-05-11_10-06-44-082 viber_image_2023-05-11_10-06-38-101 viber_image_2023-05-11_10-06-25-516 viber_image_2023-05-11_10-06-17-712 viber_image_2023-05-11_10-06-09-202 viber_image_2023-05-11_10-06-00-821 viber_image_2023-05-11_10-05-54-158 viber_image_2023-05-11_10-05-47-844

TOP